6 barrets que fan pensar.

6 barrets que fan pensar.

6barrets

Aquest és un plantejament que va fer Edward de Bono, ja fa uns quants anys, el qual considera que el pensament és el màxim recurs de l’ésser humà, i que aquest mai està content de la seva pròpia capacitat, doncs voldria ser millor, per això busca, recerca, pregunta, qüestiona, s’atreveix, innova,…. només per augmentar el seu coneixement i el seu pensament.

L’autor presenta un concepte molt simple que permeti a l’hora de pensar, fer una sola cosa a la vegada, separant la lògica de l’emoció, la creativitat de la informació, l’esperança de la negativitat. I això ho desenvolupa a partir del concepte dels “sis barrets per a pensar”, en el que posar-se un barret de determinat tipus, implicarà una manera de pensar.

Està convençut que aquesta simbologia amb els barrets, reuneix almenys cinc valors o propòsits:

  • Representar un rol definit: perquè pel fet de portar un determinat barret et permet desenvolupar i pensar i dir coses que d’altre manera no diries; disfressar-se ens autoritza a actuar tal i com ens hem disfressat.
  • Dirigir l’atenció cap a aspectes diferents d’un tema, en base al tipus de barret triat.
  • La conveniència de demanar a l’altre o a tu mateix de posar-se un barret diferent i per tant canviar de manera d’expressar-se.
  • La possible base química cerebral en la forma de pensar, de tal manera que fer-ho en positiu o en negatiu, emocional o objectivament hi ha diferents entorns químics associats.
  • Establir regles de joc, com a mitjà operatiu per a l’aprenentatge. Els sis barrets per a pensar estableixen determinades regles pel joc de pensar.

A partir del coneixement i la utilització dels sis barrets per a pensar et permet conduir et permet conduir el teu propi pensament, alhora que prens més consciència a partir de quina base estableixes el teu pensament.

Cadascú dels barrets per a pensar té un color molt concret i fàcil d’identificar: blanc, vermell, negre, groc, verd i blau.

 El blanc, és la informació, és neutre, objectiu i verge. Tracte sobre fets i dona informació objectiva, dades, xifres, números. Són fets purs. És com la computadora, no fa interpretacions, ni dona opinions. Indica neutralitat.

El vermell, és el sentiment, suggereix ira, fúria i emocions. Dona el punt de vista emocional. Fa visibles els sentiments, els pressentiment i la intuïció.

El negre, és la precaució; és trist i negatiu. Ressalta els aspectes negatius, perquè sempre hi ha quelcom que no és pot fer. És l’advocat del diable. Assenyala el que està malament, allò incorrecte o erroni.

El groc, és alegre i positiu. Traspassa engrescament, és optimista i omple d’esperança el pensament positiu. És constructiu, generatiu. Fa l’avaluació positiva. Omple de somnis pràctics, de visions i esperances. Assenyala els beneficis i resultats.

El verd, és l’alternatiu;  és gespa, vegetació, creixement fèrtil, abundància. Indica creativitat. Dona moviment. Surt de les pautes habituals del pensament. Utilitza el pensament lateral.

El blau és l’organització; és fred, és el color del cel que està per sobre de tot. S’ocupa del control i l’organització del procés del pensament. També del ús dels altres barrets. És el director d’orquestra i organitza el pensament.

Comments are closed.