Taller de cistells
Fa uns tres anys que amb els amics varem fer un “cistell de bolets” amb l’ajuda del mestre cistellaire Josep Mercadé de Torroella de Montgrí. Ara hem repetit l’experiència i hem volgut aprendre a fer cistells, també amb el Mercadé.
Durant el cap de setmana hem treballat amb el material vegetal que s’utilitza: només el vímet,
- la seva flexibilitat però també la seva fragilitat perquè no es trenqui, es torci o “s’esvaixigui”,
- la seva lleugeresa i elasticitat per manipular-lo,
- però també la seva robustesa un cop teixit
- els gruixos, les llargades, els colors, la seva olor característica,
- el domini de les pròpies mans i la pressió amb els dits.
Hem conegut les diferents tècniques de fer cistells a partir del “cul de queixal” o bé el “cul de creu”, a teixir seguit, a teixir a mans, a fer el remolí, a fer la vora plana, la vora cargolada, a fer la nansa i fins i tot a fer trenes.
Ha sigut un cap de setmana diferent, sortint de la rutina i junt amb els amics hem conegut, hem tocat i hem experimentat amb un dels oficis més vells del món, a més la cistelleria no hi ha dubte que és l’origen del teixit tot aprofitant el que dóna la natura.
Uns dies d’aprenentatge:
- del vímet n’hem fet un cistell: a partir de d’interès i la motivació hem adquirit el coneixement per gairebé dominar la tècnica
- de saber valorar allò que t’ha costat; el meu cistell és gairebé irrepetible, és el meu aprenentatge i sé el que m’ha costat.
- Aprendre dels errors; quan veus que no et queda bé, vol dir que hi ha un pas que no has fet bé, cal saber-lo veure, desfer i corregir.
- Convençut d’un mateix, en voler sortir-s’en i fer-ho.
- De mestre, de les seves explicacions, el seu saber fer, que et deixi fer perquè vol que siguis tu el que t’adonis del que fas i aprens.
- A diferenciar entre el fer i l’aprendre; pots tenir un cistell que has fet perquè t’han ajudat a fer-ho o perquè has aprés a fer-ho.
- Però també saber que encara tenim molt camí per aprendre.
Avui però, l’endemà del taller, amb les puntes dels dits masegades, miro el meu cistell i valoro molt més el temps que hi he dedicat.
Cal Cupons, 15 i 16 d’octubre de 2011